Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Special σπιτική pizza


















Υλικά για 8 άτομα

Για τη ζύμη:
1 κύβο φρέσκια μαγιά
2 αυγά ολόκληρα
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
½ φλιτζάνι τσαγιού ξύδι
¾ φλιτζανιού χλιαρό νερό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει η ζύμη.

Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο ή
4  φρέσκες μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ. γλυκού βασιλικό φρέσκο ή αποξηραμένο
1 πρέζα ζάχαρη
Αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα της πίτσας:
300 γραμμ. τυρί gouda ή μοτσαρελα ή Έμμενταλ  τριμμένο
10 φέτες ζαμπόν μπούτι (εάν μας αρέσει καπνιστό) ή γαλοπούλα
20 φρέσκα μέτρια μανιτάρια Portobello σε φέτες
3 πράσινες πιπεριές σε λωρίδες
10 λωρίδες μπέικον καπνιστό
½ κουταλάκι ρίγανη
Μερικά φύλλα ρόκας ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση :
Διαλύουμε  τη μαγιά στο χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός. Σκεπάζουμε  το μπολ για 5 λεπτά με μια καθαρή πετσέτα και στη συνέχεια το βάζουμε  χωρίς την πετσέτα σε χλιαρό φούρνο να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το λάδι, το ξύδι και τα αυγά και ανακατεύουμε  καλά να ομογενοποιηθούν. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όσο  αλεύρι χρειαστεί  ζυμώνοντας μέχρι  να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη ξανασκεπάζουμε  το σκεύος  με την πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει.  
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε ένα κατσαρολάκι  βάζουμε το ελαιόλαδο   να ζεσταθεί και σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, προσθέτουμε την ντομάτα, το βασιλικό, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο , ανακατεύουμε  καλά και  βράζουμε  τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να πήξει καλά.  
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170για 5 λεπτά . Κατόπιν λαδώνουμε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί ή λαμαρίνα φούρνου και απλώνουμε τη ζύμη με τις παλάμες και τα δάκτυλα μας σε όλη την επιφάνεια. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με  τη σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε το ζαμπόν και από πάνω καλύπτουμε με το τυρί. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια, την πιπέρια και το μπέικον . Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αν θέλουμε με λίγο τριμμένο τυρί ακόμα. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία 170 -180oC για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ξεροψηθεί η ζύμη, να λιώσει το τυρί και να ροδοκοκκινίσει το μπέικον.  Πριν τη σερβίρουμε, γαρνίρουμε με λίγα ψιλοκομμένα φύλλα ρόκας. Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου