Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

GingerBread House


Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή κατευθείαν από Μανχάταν από την συμμαθήτρια και φίλη μου Αναστασία Λουκά. Στη Νέα Υόρκη το gingerbread house το φτιάχνουν κάθε χρόνο με παρέα κάνοντας το λεγόμενο gingerbread party dinner. Οι καλεσμένοι φέρνουν διαφορετικά είδη διακόσμησης και γίνεται διαγωνισμός. Ο νικητής κερδίζει ένα κουτί σοκολατάκια και χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα για το σπίτι του.



Υλικά για τη Ζύμη
5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ginger τριμμένο
2 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ¼ του φλιτζανιού μελάσα
2 αυγά χτυπημένα 


Υλικά για το γλάσο
3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
550 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. βανίλια
1/2 κ.σ. κρεμόριο


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.  Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Όταν το βούτυρο έχει μισολειώσει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και  ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μελάσα και τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά και γρήγορα (για να αποφύγουμε να ψηθούν τα αυγά). Το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την καλύπτουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει τόσο που να μπορούμε να την πλάσουμε (περίπου μισή ώρα). Εάν τυχόν η ζύμη σφίξει πολύ, μπορούμε να τη ζεστάνουμε 10-15 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Στο μεταξύ, σχεδιάζουμε πάνω σε χαρτόνι τα πατρόν με τα οποία θα κόψουμε το μπισκότο. Οι διαστάσεις στη συγκεκριμένη κατασκευή για το μεγάλο σπιτάκι είναι 22x15 εκ. για το μπροστινό μέρος δηλ την πρόσοψη, 15x15 εκ. οι πλαϊνοί τοίχοι και 12x17 εκ. για την σκεπή. Με ένα ψαλίδι κόβουμε τα πατρόν.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το ψυγείο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε λαδόκολλα. Για να μην γλιστράει η λαδόκολλα, όταν θα ανοίξουμε την ζύμη, καθαρίζουμε πρώτα τον πάγκο εργασίας με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης (όσο ένα μπαλάκι του τένις), και ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάνω στη λαδόκολλα αφού πρώτα  πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι τόσο τη λαδόκολλα όσο και τη ζύμη για να μην κολλήσουν, μέχρι να γίνει ένα μεγάλο φύλλο πάχους περίπου 3 - 4 χιλ. Βάζουμε επάνω στη λαδόκολλα τα πατρόν και κόβουμε τα γύρω- γύρω  με ένα μαχαίρι. Κόβουμε από κάθε φύλλο τόσα κομμάτια όσα χρειάζονται  δηλαδή  δύο κομμάτια ζύμης με  σχήμα τριγωνικό  για το μπροστινό και το πίσω μέρος του σπιτιού, δυο τετράγωνα για τις πλευρές του και δυο ορθογώνια για τη σκεπή. Μη ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για τα παράθυρα!! Ένας στρογγυλός κόφτης πίτσας, θα βοηθήσει στη χριστουγεννιάτικη μας "χειροτεχνία".
Βάζουμε τα κομμάτια που κόψαμε μαζί με τη λαδόκολλα πάνω σε μια λαμαρίνα ή ρηχό ταψί φούρνου και ψήνουμε τα μεγάλα κομμάτια περίπου 15 λεπτά και τα μικρά κομμάτια για περίπου 6-7 λεπτά και τα ελέγχουμε  συχνά για να μην καούν. Ωστόσο, πρέπει να ροδοκοκκινίσουν αρκετά ώστε να είναι τραγανά και να μπορούν να σταθούν στο στήσιμο. Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, τα αφήνουμε να κρυώσουν (εάν τυχόν τα σχήματα έχουν αλλοιωθεί στο ψήσιμο, τα ισιώνουμε κόβοντας ότι περισσεύει με ένα κοφτερό μαχαίρι, ενώ αν τυχόν έχουν λυγίσει προς τα πάνω τα πιέζουμε απαλά προς τα κάτω για να ισιώσουν όσο ακόμα είναι ζεστά).

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε πολύ καλά με μίξερ χειρός τη ζάχαρη άχνη με τα ασπράδια, τη βανίλια και το κρεμόριο. Χρειάζεται έντονο και δυνατό ανακάτεμα, για να ενωθούν τα υλικά και το γλάσο να μη βγει ούτε πολύ σφιχτό ούτε αραιό. 

Συναρμολόγηση: Αδειάζουμε το γλάσο σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής επιλέγοντας στόμιο με δοντάκια (μπορούμε να χωρίσουμε το γλάσο σε μερίδες και να ανακατέψουμε διαφορετικά χρώματα ζαχαροπλαστικής για να έχουμε διαφορετικά είδη διακόσμησης  όπως πολύχρωμες καραμέλες, smarties, χριστουγεννιάτικα μπαστουνάκια, πολύχρωμη τρούφα, βάφλες κλπ),και κολλάμε τις πλευρές από το σπίτι. Κάθε δύο κομμάτια που κολλάμε, τα κρατάμε με το χέρι μας για λίγο, μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο. Με το γλάσο μπορούμε επίσης να διακοσμήσουμε την επιφάνεια. Όσο το γλάσο είναι νωπό, κολλάμε επάνω τα διακοσμητικά όπως επιθυμούμε και αφήνουμε να στεγνώσουν.

Ιδέες για διακόσμηση  μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα links
http://justgingerbread.com/decor.php
http://www.foodnetwork.com/holidays-and-parties/best-dressed-gingerbread/pictures/index.html
http://sweetopia.net/2009/11/gingerbread-house-ideas/

Tip: Για όσους έχουν μικρά παιδάκια μπορούν να φτιάξουν και ανθρωπάκια από ginger προσθέτοντας στη ζύμη 1 κ.γ. μαγειρική σόδα και αφού ψηθούν να τα διακοσμήσουν και να τα κρεμάσουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Καλή Επιτυχία και Καλές Γιορτές!!

Περιμένω φωτογραφίες από τις δημιουργίες σας! Αν έχουμε αρκετές συμμετοχές θα γίνει διαγωνισμός με δώρο έκπληξη!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου