Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Αρωματικά Ελαιόλαδα

Στη σημέρινη μου εξόρμιση στα μαγαζιά για αναζήτηση δώρων,  πέρασα  και απο ένα γνωστό gourmet κατάστημα μιας και η ανακάλυψη νέων γεύσεων είναι και το αγαπημένο μου χόμπυ.
Δεν σας κρύβω πως εκνευρίστηκα φίλοι μου!Εκεί που χάζευα κάτι αρωματικά ελαιόλαδα και ξύδια, ζήλεψα Χριστιουγεννιάτικα, ένα με άρωμα πορτοκαλιού και είπα να το αγοράσω...
Είναι δυνατόν στις δύσκολες εποχές που ζούμε να κοστίζουν τα 200 ml αρωματικου ελαιολάδου 14.50 ευρω????
Αποφάσισα λοιπόν να φτιαξω τα δικά μου αρωματικά λαδάκια, άλλωστε στην Ελλαδίτσα μας ζούμε, με τις εξαιρετικές ποικιλίες ελαιόλαδου.Άμα δεν ξέρουμε εμείς να κάνουμε σπιτικά αρωματικα ελαιόλαδα, τότε ποιός ξέρει!Το έψαξα λοιπόν και σας δίνω μερικές ιδεές! Φτίαξτε τα, τυλίξτε τα σε όμορφες συσκευάσιες και δωρίστε τα!Είναι πολύ πιό χρηστικά δωράκια από τα "πολυφορεμένα" ρόδια και τα κεριά


Γενικές οδηγίες
Αρωματισμένο ελαιόλαδο μπορούμε να παρασκευάσουμε με οτι τραβάει η ορεξή μας!Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, και φυσικά φλούδες εσπεριδοειδών.Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμούς.
Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι εξαιρετικά παρθένο και τα δοχεία που θα το αποθηκεύσουμε πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά. Στεγνά πρέπει να είναι και τα αρωματικά φυτά που θα χρησιμοποιήσουμε.Το ελαιόλαδο πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος

Τα βότανα μπορούν να χρησιμοποιήθουν μαζί ή μεμονωμένα ανάλογα με τα γούστα μας. Από τα αρωματικά που θα επιλέξουμε τοποθετούμε 2-3 κλωναράκια σε ένα μπουκάλι με200 ml ελαιόλαδο. Τοποθετούμε το μπουκάλι σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και σε δέκα μέρες περίπου είναι έτοιμο. Μπορούμε να αφήσουμε τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε μέσα στο μπουκάλι μιας και είναι όμορφα οπτικά αλλά όταν καταναλώσουμε λίγο λάδι και αποκαλυφθεί το αρωματικό φυτό, επειδή είναι εύκολο να χαλάσειτο ελαιόλαδο είναι καλύτερα να τα αφαιρούμε.

Μερικές ιδέες:

Αρωματικό ελαιόλαδο με σκόρδο και δεντρολίβανο:
Σε γυάλινο μπουκάλι βάζουμε 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και βυθίζουμε 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, 1 κλωνάρι δενδρολίβανο και 5-6 κόκκους πιπέρι.Το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες και πριν το χρησιμοποιήσουμε αφαιρούμε τα αρωματικά.

Αρωματικό ελαιόλαδο με λεμόνι και ελαφριά γεύση γαρίφαλλου:
Πλένουμε και σκουπίζουμε 2 μεγάλα λεμόνια και καρφώνουμε 3 καρφάκια γαρύφαλλο στο καθένα. Τα τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο και προσθέτομε ένα λίτρο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Κλείνουμε το βάζο και το φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μετά από λίγες μέρες.

Αρωματικό ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή:
Σε γυάλινο μπουκάλι βάζουμε 200ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις φλούδες από μισό λεμόνι, 2 μανταρίνια και μισό πορτοκάλι.Το αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Έπειτα από δύο εβδομάδες αφαιρούμε τις φλούδες προκειμένου να το διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό. Το ελαιόλαδο με εσπεριδοειδή είναι θαυμάσιο σε σαλάτες, χόρτα βραστά, ψάρια ή κρέατα, επίσης είναι κατάλληλο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσει πίτες και κουλουράκια. Μπορούμε να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με αρωματικά χόρτα, όπως για παράδειγμα το λεμόνι με το μάραθο ή να συνδυάσουμε εσπεριδοειδή με βότανα. Πάρα πολύ επιτυχημένο είναι το ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη και φλούδες λεμονιού ή με θυμάρι και φλούδες λεμονιού.

Αρωματικό ελαιόλαδο με βόταvα:
Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε 400 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και 2-3 κλαράκια ρίγανη, 1 κ. γλυκού θυμάρι, 1 κ. γλυκού ξερό δυόσμο και 1 κ. γλυκού φρέσκο βασιλικό. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο για πολλες χρήσεις. Τα αρωματικά μπορούμε να τα αφήσουμε ή τα αφαιρούμε, σουρώνοντας το ελαιόλαδο με ένα σουρωτηράκι ή ένα τουλπάνι. Το συγκεκριμενο αρωματικό ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό ορεκτικό στην αρχή του γεύματος με ψωμί ή παξιμάδι αντί για βούτυρο.

Αρωματικό ελαιόλαδο με βασιλικό:
Σε ένα γυάλινο μπουκάλι βάζουμε 3-4 κλαδιά βασιλικού που έχουμε πλύνει και έχουμε στεγνώσει καλά και δυο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες. Προσθέτουμε 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 10 μέρες περίπου. Αποτελεί εξαιρετική βάση για μπρουσκέτες, σάλτσες ζυμαρικών και μεσογειάκα πιάτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου