Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ρόφημα Κακάο

Το θαυματουργό κακάο!!
Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του κακάο είναι Theobroma cacao, έχει ελληνικές ρίζες  και προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη. Προσπαθήστε να επιλέγετε βιολογικό κακάο το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις πολυφαινολών και φλαβονοειδών, ουσίες αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές που αποτρέπουν τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών  προστατεύοντας μας από  καρκίνους, καρδιοπάθειες και πρόωρη γήρανση. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι μία κούπα κακάο έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, τριπλάσια από το ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και πενταπλάσια από ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι!
Επίσης το νόστιμο κακάο βελτιώνει τη διάθεση μας αφου περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη, ένα μεταβολίτη της καφεΐνης. Ακόμα διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο μας σεροτονίνη και ενδορφίνες  οι οποίες έχουν αναλγητικές ιδιότητες  βελτιώνοντας την ψυχική μας διάθεση και προστατευόντας μας απο την κατάθλιψη.
Το αντιοξειδωτικό κακάο προέρχεται απο τη μακρινή Βραζιλία  και είναι ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό ρόφημα για τις κρύες φθινοπωρινές και χειμερινές μέρες.
Πανεύκολο στην παρασκευή, μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη γεύση με πολύ απλά υλικά!Σας παραθέτω μια ιδέα παράκατω...


Υλικά:
1 κούπα γάλα πλήρες ή χαμήλο σε λιπάρα
1 κ.γ κακάο κατά προτίμηση βιολογικό
1 φλούδα από ακέρωτο πορτοκάλι κατά προτίμηση βιολογικό
1/2 ξυλάκι κανέλλα, 1 καρφάκι γαρύφαλο
ζάχαρη (κατά βούληση, εγώ την αποφεύγω για πλουσιότερη γεύση κακάο)

Εκτέλεση:
Βάζουμε το γάλα μας σε ένα μπρίκι σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί λιγάκι προσθέτουμε το κακάο, τη φλούδα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά μας και τη ζάχαρη εφόσον χρησιμοποιούμε και το βράζουμε για 3'-4΄ ανακατεύοντας συνεχώς να ενσωματωθεί το κακάο στο γάλα.Σερβίρουμε ζεστό αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού.Εναλακτικά βάζουμε νερό αντί για γάλα, θα δώσει ένα ελαφρύτερο ρόφημα με πιο πλούσια γεύση κακάο

Στην υγειά σας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου